Uranostind 2157m

Du har helt sikkert sett den hvis du har vært på Tyin. Den majestetiske og spisse toppen i enden av Tyinvannet. Mange mener Uranostind også er den vakreste tinden i Jotunheimen. Det er uten tvil den mest populære 2000m toppen i området Tyinholmen/Eidsbugarden både sommer og vinter. Med beltebil fra Tyin kan du gå denne som en dagstur og være tilbake på hytta på Tyin/Filefjell til en sen, men velfortjent middag.

Høyde: 2157moh
Lengde: Ca. 27km
Høydemeter: Ca. 1300m
Førstebestigning: 19.07.1876 av William C. Slingsby, Knut Lykken og Emanuel M. Mohn
Ski: Fjellski er minst like bra som randoneeski på denne turen

Omtrentlig tidsplan for turen:
09:00 Start fra Tyinholmen
10:00 Starter på Kvitevatnet
11:30 Slutten av Uranosbreen
13:00 På toppen av Uranostind
13:30 Returen til Eidsbugarden bør starte
16:00 Ankomst Eidsbugarden
Tidsplanen er bare veiledende og veldig avhengig av føret, fysisk form, skiferdigheter o.l.
I påsken er det ettermiddagsavganger fra Eidsbugarden 16:15, 17:30 og 19:00 (19:00 kjøres ikke skjærtorsdag, langfredag og påskeaften).

Turbeskrivelse

Husk å bestille billett til beltebilen på www.nor-way.no minst dagen i forveien. Kjøp billett Tyin-Eidsbugarden selv om du går av på Tyinholmen. Hvis avgangen(e) er merket “ikke åpnet for salg” må du ringe beltebilen for manuell booking.

Be sjåføren stoppe på Tyinholmen og gå av beltebilen der. Følg stikket løype mot Skogadalsbøen. Rett etter stidelet Eidsbugarden/Sløtarunda/Skogadalsbøen fortsetter du mot Skogadalsbøen og kommer etter hvert inn på Kvitevatnet. Her forlater du den kvista løypa og krysser Kvitevatnet på østsiden. OBS, SIKKERHET! Her er det viktig at du går på vannet og ikke oppe i fjellsiden (på tross av at du kan se skispor der). Utløpssonen for snøskred fra Rustegge og Langeskavlen går helt ned til vannkanten og derfor må du hele tiden holde deg på vannet.

Når du har gått over Kvitevatnet fortsetter du opp skaret mellom høyde 1570m og 1548m. Hold noe til høyre for den slakeste og tryggeste oppstigningen. Når du er oppe har du vannet på 1527m og Uranosbreen rett foran deg. Gå over vannet og opp Uranosbreen. OBS, SIKKERHET! Gå midt på breen slik at du ikke går i skredutløpssonene fra Uranostinden og Langeskavlen. Når du går opp breen er det viktig at du går langt nok. Det er lett å ta til venstre litt for tidlig. Følg breen helt til du er like langt nord som Uraknatten (1958m) før du tar til venstre. For å komme opp på ryggen går du opp i skaret mellom Uranostind og Slingsbytind (ofte umerket på kart, men Slingsbytind er høyden på 2028m nord for Uranostind). I denne oppstigningen velger noen å ta av seg skiene. Vel oppe på skaret fortsetter du (på ski) til venstre opp ryggen til Uranostind. På ca. 2000m smaler ryggen en del. Mange velger å ta av seg skiene og sette de igjen her før selve toppstøtet.

Retur
Følg samme beskrivelse ned igjen og nyt turen ned breen! Vel nede på og i sørenden av Kvitevatnet følger du løypa til Eidsbugarden/Fondsbu. Du får en fin siste nedkjøring fra Sløtatjernet og gjennom hyttefeltet på Eidsbugarden. Da er det bare å nyte tiden på Eidsbugarden før beltebilen returnerer til Tyin. Fondsbu er alltid åpen for servering og har mange velfortjente godbiter før returen med beltebilen til Tyin. Du kan selvsagt gå ned igjen til Tyinholmen hvis du heller ønsker det.

Ser du at du har god tid ift. tidsplanen? Kanskje du har billett til 1730, men ligger an til tidsplanen for 1615 returen? Få en en ekstra 2000m topp i samlingen denne dagen og ta en tur oppom Slingsbytind på 2028moh før du går ned igjen på Uranosbreen.

Kart

Her kan du se ruta i 3D kart. Trykk på flyikonet nede til venstre for å fly gjennom ruta. Det nederste kartet viser kart fra UT.no og er et godt kart i 2D.

Sikkerhet

Hold deg alltid oppdatert om vær, føre og skredvarsel. Nyttige linker:
Skredvarsel: Varsom
Værvarsel: Yr
Nyttig Facebookgruppe: Randonee Tyin/Filefjell og omegn
Nyttig Facebookgruppe: Toppturer i Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell

Greit å vite

  • Husk å si ifra til beltebilsjåføren på Tyin at du ønsker å gå av på Tyinholmen.
  • Løypene som det refereres til i turbeskrivelsen skal normalt være stikket til uken før påske. Ved bestigning i februar eller tidlig mars må du regne med å navigere på egen hånd hele veien.