JVB på bølgen blå

Ola Kristian Hegge har samlet bilder og skrevet tekst om en del av JVB’s historie. Her følger informasjon om båtene som har vært og er i JVB sitt eie.

Etter hvert som fotturismen i Jotunheimen stadig økte var det nødvendig å binde sammen fjellområdene med båtruter. Turistvertene i område gjorde på et tidlig tidspunkt en stor innsats med å gå til innkjøp av større fartøyer som kunne ta et betydelig antall fotturister. Dette var aktuelt for fjellsjøene Gjende, Tyin og Bygdin. Det har gjennom tidene vært mange typer båter, dette kan dere lese mere om i boka * INNSJØBÅTAR I VALDRES* av Kai Svensson.

JVB kjøpte M/B Bitihorn i 1944 og har siden hatt båten i eie. Samme året kjøpte selskapet M/B Jøtul. Fartøyene gikk på henholdsvis fjellsjøene Bygdin og Tyin. M/B Jøtul gikk i rute mellom Tyin og Tyinholmen frem til 1955 da vegen mellom Tyin og Eidsbugarden ble åpnet for almen ferdsel.

M/B Bitihorn ble bygget ved Glommens Mek. Verksted i Fredrikstad i 1912. Den ble fraktet i deler fram til Bygdin og klinket sammen der av folk fra verftet. Fartøyet hadde fram til 1977 plass for 70 passasjerer. Båten ble imidlertid forlenget med 10 fot dette året og fikk da plass for 98 passasjerer. Bildet er tatt ved brygga ved Bygdin av avisa VALDRES. Flott utsikt imot Jotunheimens topper med Gyriklanten, 1173 moh. i forgrunn. M/B Bitihorn frakter en god del tusen fotturister og andre som vil oppleve den praktfulle naturen i området Bygdin, Torfinsbu og Eidsbugarden gjennom sommersesongen. Følg med på rutetidene på JVB sin hjemmeside før sesongen starter i slutten av Juni hvert år.

M/B Jøtul var opprinnelig bygd i Sverige i 1915, men kom til Tyin i 1932. I mellomtiden hadde den bl.a. gått i rute på Tinnsjøen i Telemark noen sesonger Fartøyet hadde plass for 53 passasjerer. I 1978 ble den solgt som skrapjern. Bildet er tatt ved brygga ved Tyinholmen av fotograf Esther Langberg og lånt ut av Oslo Museum. Vi ser Koldedalstind 1927moh. samt Koldedalsbreen midt imot oss.