Turforslag: Svartdalen

Gå gjennom en av norges fineste daler! Turen mellom Torfinnsbu og Gjendebu tar deg gjennom Svartdalen, med flotte topper på alle kanter. Turen innebærer ikke mindre enn to cruise i fjellet. En båttur på Gjende og en på Bygdin. Kan det bli bedre?

Fakta

Lengde:14km
Tidsforbruk:4-5 timer pluss pauser.
Merking:DNT-merket med røde T-er hele veien.
Høydemeter:560m
Vanskelighetsgrad:Middels til krevende.
En tur de fleste klarer.

Turbeskrivelse

Svartdalen er referert som Jotunheimens vakreste dal og vi sier oss ikke uenig. Etter en lett og forholdsvis rask oppstigning opp Torfinnsdalen til ca. 1200moh flater terrenget noe ut. Den videre oppstigningen til toppunktet på 1500moh går lett og her skuer du utover Svartdalstjednet. Gjennom og nede i Svartdalen går du med mange mektige 2000m topper på begge sider, nesten som en allé. Synet av blant annet Mesmogtinden og Leirungskampen kan ta pusten fra de fleste. Husk å nyte utsikten! Etter det siste av tre tjern krysses elva på T-merkede steiner. Selv om elva krysses uten bro er den lett å forsere når du har funnet de merkede steinene i elveleiet. Langs nedstigningen mot Gjendebu ser du bl.a. Bukkelægeret og Besseggen på nordsiden av det grønne Gjendevannet. Rett foran deg ser du en rekke 2000m topper både mot Eidsbugarden i vest, Spiterstulen i nord og Memurubu i øst. En bratt, men ganske kort nedstigning mot Gjendebu avslutter turen.

Hvis du ønsker å gå denne turen som dagstur har du nøyaktig 6,5 time fra båten ankommer Torfinnsbu til båten går fra Gjendebu. Dette er tilstrekkelig for alle som er i normal fysisk form, også barn fra 10-12-årsalderen. Spør gjerne besetningen på M/B Bitihorn om et kart som viser hvor du bør være til gitte klokkeslett. Slik kan du enkelt følge med om du må justere hastigheten littegrann.

Slik gjør du det

  • Kjør til Bygdin eller ta Valdresekspressen kl. 08:45 fra Beitostølen (som korresponderer med buss fra Fagernes kl. 08:00).
  • Ta M/B Bitihorn fra Bygdin kl. 09:05.
  • Nyt dagen gjennom Svartdalen
  • Ta Gjendebåten fra Gjendebu kl. 16:20 til Gjendesheim.
  • Båten korresponderer med Valdresekspressen til Beitostølen og Fagernes (og Leirvassbu og Oslo).


Tips fra kapteinen

  • Pass på at du krysser elva før nedstigningen mot Gjendebu senest kl. 14:00 for å rekke båten til Gjendesheim.
  • Ta det rolig ned det bratteste partiet i nedstigningen til Gjendebu. 
  • Brygga til Gjendebåten ligger ca. 500m forbi Gjendebu (ca. 10min gange).

Book turen nå!

Svartdalen

Heng med på ikke mindre enn 2 fantastiske båtturer i Jotunheimen. Gjendebåten på Gjende og M/B Bitihorn på Bygdin. I tillegg til Jotunheimens vakreste dal Svartdalen.