Galdeberg 2075m

Galdeberg er verken av de mest kjente eller høyeste 2000m toppene i Jotunheimen, men den tilbyr en av de beste nedkjøringene! Fra toppen på 2075m kan du kjøre sammenhengende helt ned igjen til Bygdin på 1058m, over 1000 høydemeter med skikjøring non-stop! For den ultimate randoneeopplevelsen fra Eidsbugarden er dette absolutt toppen du bør bestige.

Høyde: 2075moh
Lengde: Ca. 18km
Høydemeter: Ca. 1030m
Førstebestigning: 17.07.1876 av William C. Slingsby, Emanuel Mohn og Knut Lykken
Ski: Randonee for en fantastisk nedkjøring! Kan også gås med fjellski.

Omtrentlig tidsplan for turen:
09:15 Start fra Eidsbugarden
10:15 Ferdig med å krysse Bygdin, landstigning Høystakka
13:15 På toppen av Galdebergtind
14:00 Nedkjøringen bør starte
15:00 Nede på isen ved Høystakka
16:00 Ankomst Eidsbugarden
Tidsplanen er bare veiledende og veldig avhengig av føret, fysisk form, skiferdigheter o.l.
I påsken er det ettermiddagsavganger fra Eidsbugarden 16:15, 17:30 og 19:00 (19:00 kjøres ikke skjærtorsdag, langfredag og påskeaften).

Turbeskrivelse

Husk å bestille billett til beltebilen på www.nor-way.no minst dagen i forveien. Kjøp billett Tyin-Eidsbugarden. Hvis avgangen(e) er merket “ikke åpnet for salg” må du ringe beltebilen for manuell booking.

Bli med beltebilen helt til Eidsbugarden. Følg stikket løype over Bygdin mot Gjendebu. Når du forlater isen fortsetter løypa opp på østsiden av Høystakka 1359m. Forlat løypa til høyre når du er omtrent på linje med toppunktet på Høystakka. Gå på nordsiden av bekken til du så vidt har passert Uksedalshøe 1694m på sørsiden. Herfra tar du opp en liten rygg som følges videre opp mot stupet på Galdeberget (ca. 1950m). Fortsett omtrent i samme linje til du er på ca 1900m, deretter fortsetter du svakt nordover, med god avstand til toppen av ryggen og videre opp til selve Galdebergtind på 2075m.

OBS, SIKKERHET! Galdeberget er en lang og høy rygg som ligger rett nord-sør. Når du går oppover vil du gå direkte mot ryggen før du må litt nordover for å komme til toppen. Ikke gå helt opp på ryggen og vær spesielt varsom ved lavt skydekke, tåke eller flatt lys. På østsiden av ryggen er det et stup på over 100m! Det kan også bygge seg opp en snøskavl som henger flere meter utenfor ryggen som dermed kan kollapse av vekten av en skiløper.

Retur
Returen er høydepunktet for deg som elsker gode nedkjøringer! Du følger samme vei ned igjen og får over 1000 sammenhengende høydemeter med fantastisk skikjøring! Vel nede på Bygdinvannet igjen får du en rolig retur tilbake til Eidsbugarden. Det er lov å unne seg noe godt på Fondsbu hvis du har ledig tid før beltebilen tar deg tilbake til Tyin.

Kart

Her kan du se ruta i 3D kart. Trykk på flyikonet nede til venstre for å fly gjennom ruta. Det nederste kartet viser kart fra UT.no og er et godt kart i 2D.

Sikkerhet

Hold deg alltid oppdatert om vær, føre og skredvarsel. Nyttige linker:
Skredvarsel: Varsom
Værvarsel: Yr
Nyttig Facebookgruppe: Randonee Tyin/Filefjell og omegn
Nyttig Facebookgruppe: Toppturer i Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell

Greit å vite

Løypa til Gjendebu er som regel stikket fra midten av mars og ut april. Kommer du i februar eller tidlig mars kan det hende du må navigere helt på egen hånd. Sørg for å oppdatere deg om isforholdene dersom løypa over Bygdin ikke er stikket før du beveger deg ut på den!