Bestille billett

Rutetabell

Praktisk informasjon

Turer

Leie båten

Historie

Billettbestilling og rutetabell 2024

Vi anbefaler å bestille billett på forhånd. Med forhåndskjøpt billett er du garantert plass på båten.  

M/B Bitihorn har dynamiske priser. Billettprisene finnes i rutesøket hos www.nor-way.no når du bestiller billett. Turen kan kombineres med NW161 Valdresekspressens morgenavgang fra Oslo. 

Grupper (over 20 personer) og charterturer kan bestilles ved henvendelse på telefon 911 11 103 eller e-post [email protected].

Vi seiler fra 28. juni til 1. september og helgene 6-8. og 13-15. september

Bygdin - Torfinnsbu - Eidsbugarden

Bygdin – Torfinnsbu – Eidsbugarden

Fre. Lør.

Daglig

Daglig

Avgang Bygdin

07:15a

09:05

13:30

Avgang Torfinnsbu

08:00a

09:50

14:15

Ankomst Eidsbugarden

-

10:50

15:15


a) Kun ved forhåndskjøpt nettbillett. Seiles bare i uke 28 – 31.

Eidsbugarden - Torfinnsbu - Bygdin

Eidsbugarden - Torfinnsbu - Bygdin

Fre. Lør.

Daglig

Daglig

Avgang Eidsbugarden

-

11:30

15:30

Avgang Torfinnsbu

08:00a

12:30

16:30

Ankomst Bygdin

08:45a

13:15

17:15


a) Kun ved forhåndskjøpt nettbillett. Seiles bare i uke 28 – 31.

Kjøp billetter til M/B Bitihorn

Kjøp billetter til M/B Bitihorn ved hjelp av skjemaet under. Merk at du vil bli videresendt til Nor-Way Bussekspress for å fullføre og betale for billettene. Eventuell sykkel legges til etter at du har valgt avgang(er).

Booking Form
Avreise
Ankomst
Avreisedato
Ønsker du returbillett
Rein_fjell_vegen_stjerner_illustrasjon

Over Bygdin med M/B Bitihorn

Bli med på en vakker reise over Bygdinvannet med historiske M/B Bitihorn. Ombord på Bygdinbåten ser du mange av Jotunheimens mektige topper ruve langs vannet. Båten anløper Bygdin, Torfinnsbu og Eidsbugarden, som alle er flotte utgangspunkt for opplevelser i fjellet.  Båten på Bygdin trafikkerer daglig i sesongen fra slutten av juni til medio september.

Film av DNT Torfinnsbu

“I 1905 gikk den første kommersielle båtturen over Bygdin. Over 100 år senere er vi stolte av at vi fortsatt frakter fjellfolk over Bygdinvannet, inn i dette majestetiske riket!”

Praktisk informasjon

Transport

Båtens anløp er Eidsbugarden i vest og Bygdin i øst. Vi har også anløp for av- og påstigning midtveis på Torfinsbu. 

Bagasjetransport

Hvordan sende bagasje med M/B Bitihorn

1. Kjøp en bagasjelapp
Bagasjelapp kjøpes på Bygdin Fjellhotell, Fondsbu eller om bord M/B Bitihorn.
Bagasjelapper kan også kjøpes på Torfinnsbu (selvbetjening i hovedhytta), men kun med Vippsbetaling.

2. Kryss av for ønsket destinasjon
Kryss av på bagasjelappen hvor du ønsker bagasjen sendt til.
Skriv gjerne på navn og telefonnummer. Dette er valgfritt, men kjekt for mannskapet å ha dersom det skulle oppstå en uforutsett situasjon ifm. bagasjetransporten.

3. Fest lappen tydelig på bagasjen
Fest lappen på et godt synlig sted på bagasjen.

4. Plasser bagasjen på brygga
Sett bagasjen på brygga den skal sendes fra. På Bygdin og Eidsbugarden (Fondsbu) settes den ved skiltet hvor bl.a. rutetabellen henger.

Bagasjen må være på brygga minst 15 minutter før avgang. Bagasjen kan ikke tildekkes og bagasjelappen må være godt synlig for mannskapet uten at bagasjen må snus eller flyttes på.

5. Hent bagasjen din
Bagasjen blir satt på brygga umiddelbart etter M/B Bitihorns ankomst.

Vilkår for bagasjetransport

1. Innlevering
Bagasjen må settes på avsenderbrygga minst 15 minutter før avgang. Bagasjelappen må være godt synlig på bagasjen uten at den må flyttes eller snues på. Bagasjen kan heller ikke være tildekket slik at bagasjelappen ikke er synlig.

2. Utlevering
Utlevering anses å være utført når bagasjen er satt på brygga på destinasjonen iht. avkryssingen på bagasjelappen.
JVB tar forbehold om at utlevering ikke kan skje under ekstraordinære forhold som for eksempel; værforhold som gjør at M/B Bitihorn ikke kan legge til brygga eller gå fra en annen, uforutsette tekniske problemer, naturkatastrofer o.l.

3. Hva kan sendes?
Vi frakter all vanlig bagasje og gods som f.eks. sekker, bagger, kofferter, esker etc.

Vi forbeholder oss retten til å kreve betaling for ekstra kolli dersom to eller flere kolli tydelig er pakket, bundet eller på andre måter er satt sammen for å fremstå som ett kolli.

Det er ikke lov å sende farlig gods som f.eks., men ikke begrenset til, bensin, diesel, gass osv.
Små mengder for eget bruk som er tiltenkt kokeapparater aksepteres.

Maksimal vekt per kolli er 35kg.

4. Priser
Bagasjetransport koster kr 100,- inkl. mva. per kolli. Prisen gjelder én strekning per bagasjelapp.

5. Definisjoner

 • Kolli: En kolli er én enkelt enhet, for eksempel en sekk eller en bag.
 • Strekning: En strekning er en av følgende strekninger: Eidsbugarden-Torfinnsbu, Eidsbugarden-Bygdin, Torfinnsbu-Bygdin, Torfinnsbu-Eidsbugarden, Bygdin-Torfinnsbu, Bygdin-Eidsbugarden. En strekning kan ikke deles opp i flere etapper.
 • Om bord: Bagasjen regnes å være om bord fra øyeblikket mannskapet starter lasting av bagasjen fra innleveringsstedet til det øyeblikket mannskapet er ferdig med å losse av bagasjen på utleveringsstedet.

6. Erstatning for tap, skade eller forsinkelse
JVB tar kun ansvar for bagasjen i den tiden den er om bord M/B Bitihorn. Erstatning utbetales ikke for tap av eller skade på bagasjen utenfor den tiden bagasjen er om bord M/B Bitihorn.

Erstatning ved forsinkelse begrenses maksimalt oppad til verdien av bagasjetransporten.

Om billettkjøp og priser

Vi anbefaler å bestille billett på forhånd. Med forhåndskjøpt billett er du garantert plass på båten. 

Billettpriser
M/B Bitihorn har dynamiske priser. Billettpriser finnes i rutesøket. Det er rabatterte priser for barn.

Rundtur
Det er mulig å kjøpe en rundtur på en dag med buss og båt både med utgangspunkt lokalt i Valdres, men også helt fra Oslo. Se mer informasjon ved å klikke på Rundtur i menyen øverst.

Hund på båten
M/B Bitihorn tar med hunder gratis. De kan være hvor som helst på dekk, men slipper dessverre ikke inn i salongen under dekk.

Gruppebestilling
Grupper på inntil 20 personer kjøper billetter gjennom ordinær billettbooking. Grupper på over 20 personer kan forhåndsbestille ved å ta kontakt med oss på [email protected] eller telefon 91 11 11 03.

Spørsmål og svar

Kan jeg ha med hund?
M/B Bitihorn tar med hunder gratis. De kan være hvor som helst på dekk, men slipper dessverre ikke inn i salongen under dekk.

Kan jeg ha med sykkel?
Ja, sykkel kan legges til bestillingen som et tilleggsprodukt etter at du har valgt ønsket avgang.

Må jeg forhåndskjøpe billett?
Du må ikke, men for å være helt sikker på at du får være med er det veldig lurt.

Hvor lang tid i forveien bør jeg bestille billetter?
Vi anbefaler at du kjøper billett minst 2-3 dager i forveien.

Hvor mange passasjerer tar båten?
Vi kan ta med inntil 98 passasjerer.

Turer med M/B Bitihorn

dagstur med beltebil

Båtturen over Bygdin er det perfekte utgangspunkt for mange fantastiske fjellturer! Båten har flere avganger daglig, og har i tillegg til endestasjonene Bygdin og Eidsbugarden av- og påstigning på Torfinnsbu. Fra Torfinnsbu kan du gå de mektige og alpine Torfinnstindane, eller gå gjennom den nydelige Svartdalen over til Gjendebu.

Se alle våre turanbefalinger med utgangspunkt i båten over Bygdin, eller bli med på en av våre pakketurer!

Pakketurer

Er du interessert i en pakketur der alt av transport, overnatting og aktiviteter er ferdig planlagt? Gjennom vårt reiseselskap Jotunheimen Travel arrangerer vi mange pakkereiser med båtturen over Bygdin som utgangspunkt. Dette inkluderer både vandreturer, toppturer i fjellet og rundturer.

Leie båten?

Det er mulig å leie hele båten, for eksempel til firmatur eller andre hyggelige lag. Vi har hatt stor suksess med «jazzcruise» med levende musikk ombord. For de som har gått Torfinnstindtraversen kan vi hente i Langdalen på bestilling.

M/B Bitihorn går i fast rute frem til kl. 17:15 alle dager i perioden 28/6 – 1/9 samt 6-8/9, og 13-15/9. I denne perioden er det kun mulig å leie M/B Bitihorn fra Bygdin etter kl. 17:20 og frem til ca. kl 21:00.

Informasjon

 • Sesong fra 25.06. – 25.09.2024
 • Pris: kr 3 000,- per time eller ordinær billettpris (høyeste pris gjelder)
 • Minimum leietid: 2 timer

Ved evnt. transferoppdrag vil leietiden avsluttes først etter båtens ankomst tilbake til utgangspunktet.

Kontakt for informasjon og bestilling

Historien til M/B Bitihorn

dagstur med beltebil

Ola Kristian Hegge har samlet bilder og skrevet tekst om en del av JVB’s historie. Her følger informasjon om båtene som har vært og er i JVB sitt eie.

Etter hvert som fotturismen i Jotunheimen stadig økte var det nødvendig å binde sammen fjellområdene med båtruter. Turistvertene i område gjorde på et tidlig tidspunkt en stor innsats med å gå til innkjøp av større fartøyer som kunne ta et betydelig antall fotturister. Dette var aktuelt for fjellsjøene Gjende, Tyin og Bygdin. Det har gjennom tidene vært mange typer båter, dette kan dere lese mere om i boka * INNSJØBÅTAR I VALDRES* av Kai Svensson.

JVB kjøpte M/B Bitihorn i 1944 og har siden hatt båten i eie. Samme året kjøpte selskapet M/B Jøtul. Fartøyene gikk på henholdsvis fjellsjøene Bygdin og Tyin. M/B Jøtul gikk i rute mellom Tyin og Tyinholmen frem til 1955 da vegen mellom Tyin og Eidsbugarden ble åpnet for almen ferdsel.

M/B Bitihorn ble bygget ved Glommens Mek. Verksted i Fredrikstad i 1912. Den ble fraktet i deler fram til Bygdin og klinket sammen der av folk fra verftet. Fartøyet hadde fram til 1977 plass for 70 passasjerer. Båten ble imidlertid forlenget med 10 fot dette året og fikk da plass for 98 passasjerer.  M/B Bitihorn frakter en god del tusen fotturister og andre som vil oppleve den praktfulle naturen i området Bygdin, Torfinsbu og Eidsbugarden gjennom sommersesongen. 

M/B Jøtul var opprinnelig bygd i Sverige i 1915, men kom til Tyin i 1932. I mellomtiden hadde den bl.a. gått i rute på Tinnsjøen i Telemark noen sesonger Fartøyet hadde plass for 53 passasjerer. I 1978 ble den solgt som skrapjern. Bildet er tatt ved brygga ved Tyinholmen av fotograf Esther Langberg og lånt ut av Oslo Museum. Vi ser Koldedalstind 1927moh. samt Koldedalsbreen midt imot oss.

Fakta om båten

Bakgrunn

M/B Bitihorn har gått i fast rute hver sommer på innsjøen Bygdin 1060 m.o.h. siden 1912, og kjører 2 avganger hver dag. En vakker reise hvor du ser mange av Jotunheimens topper på over 2000 m.o.h. Med ca. 10,000 passasjerer i sesongen, mange på veg til en flott fottur i fjellet, er dette et populært tilbud for mange.

M/B Bitihorns passasjerer er alt fra fjellvandrere, bussturister, lokale tur/returreisende og arbeidsfolk, f.eks. reinsgjetere.

Om båttrafikk på Bygdin

Motorisert båttrafikk på Bygdin ble det allerede i 1905 med båten “Bygdin”. Før denne tid var det mulig å leie robåter. Dette kunne ta fra 12 til 17 timer avhengig av været. “Bygdin” fikk i 1910 konkurranse av “Kong Haakon” og altså av M/B Bitihorn i 1912. Sommeren 1913 var M/B Bitihorn den siste av tre båter som kjørte i konkurranse med hverandre! Etter 1913-sesongen ble “Kong Haakon” solgt til Tyin og ble der i mange år som “Jotunheimen”. Bitihorn ble igjen alene, men fikk ny konkurranse av en ny “Bygdin” i 1925 og fra 1933 som “Synshorn”. Siden midt på 1930-tallet har M/B Bitihorn seilt alene på Bygdin.

Fakta

 • Bygg nr. 19 ved Glommens Mekaniske Verksted i Fredrikstad i 1912.
 • Forlengelse tegnet av skipsingeniør Per G. Klem ble bygget samme sted i 1976, og montert på Bygdin i 1977.
  Lengde 65 fot (55 fot før forlenging i 1977), bredde 12 fot, dypgående 4 fot
 • Høyeste tillatte antall passasjerer: 98.
 • Bitihorn har ført post i nesten hele sin driftstid og postflagget med splitt vaier i Bitihorns flaggstang.
PeriodeMotorFart (max)
Fra 1912 til 195240 hk Bolinders8 knop
Fra 1952 til 1982100 hk AEC Marine10,5 knop
Fra 1982 til 2003120 hk Scania Marine12 knop
Fra 2003350 hk Scania Marine12 knop

Mannskap

Fra 1912 til 1982 bestod mannskapet av kaptein, maskinist og dekksgutt. I forbindelse med den nye motoren i 1982, ble styrepanelet for maskinen flyttet til styrhuset, og mannskapet redusert til dagens to.

Større oppgraderinger senere år

 • 2012: Montert baugtruster og hydraulisk styring.
 • 2006: M/B Bitihorn får sin første radar.
 • 2005: Nye master.
 • 2003: Ny motor og styrepanel.
 • 1998: Omfattende vedlikehold av slipp for vinteropplag.
 • 1996: Nytt fordekk utført av Hardanger Fartøyvernsenter.
 • 1995: Omfattende restaurering av salongen utført av Nils H. Heen.
 • 1993: Nytt akterdekk utført av Hardanger Fartøyvernsenter.
bitihorn illustrasjon til mobil og nettbrett