Uranostind via Langeskavltind

På denne turen får du to 2000m topper på en og samme dag. Du får Langeskavltinden på 2014m i tillegg til den flotte og majestetiske Uranostinden på hele 2157m. Dette er en lang og krevende tur og forutsetter at du er i god fysisk form og har mye skierfaring. Turbeskrivelsen er lagt opp med start og slutt på Eidsbugarden, men kan like gjerne gås fra og til Tyinholmen, eller i en kombinasjon.

Høyde: 2014 og 2157moh
Lengde: Ca. 31km
Høydemeter: Ca. 1900m
Ski: Denne turen egner seg best med fjellski, men kan fint gås med randoneeski.

Turbeskrivelse

Husk å bestille billett til beltebilen på www.nor-way.no minst dagen i forveien. Kjøp billett Tyin-Eidsbugarden selv om du går av på Tyinholmen. Hvis avgangen(e) er merket “ikke åpnet for salg” må du ringe beltebilen for manuell booking.

Bli med beltebilen helt til Eidsbugarden (turen kan også gås fra og til Tyinholmen). Følg stikket løype mot Skogadalsbøen og Sløtafjellrunda. Ved stidelet Sløtafjellrunda/Skogadalsbøen fortsetter du litt mot Skogadalsbøen før du tar opp skaret rundt høyde 1483m, med retning mot høyde 1517m. Rund vestover på nedsiden av punkt 1552m og fortsett vestover forbi de små tjernene for å unngå skredfarlig terreng. Deretter fortsetter turen rett opp til punkt 1740m. Nå er du snart oppe på Langeskavlen på 1821m og kan fortsette på ryggen av Langeskavlen til du når Langeskavltinden på 2014moh.

Gå samme vei tilbake til punkt 1752m og kjør ned fjellsiden til Uranosbreen. OBS, SIKKERHET! Gå midt på breen slik at du ikke går i skredutløpssonene fra Uranostinden og Langeskavlen. Når du går opp breen er det viktig at du går langt nok. Det er lett å ta til venstre litt for tidlig. Følg breen helt til du er like langt nord som Uraknatten (1958m) før du tar til venstre. For å komme opp på ryggen går du opp i skaret mellom Uranostind og Slingsbytind (ofte umerket på kart, men Slingsbytind er høyden på 2028m nord for Uranostind). I denne oppstigningen velger noen å ta av seg skiene. Vel oppe på skaret fortsetter du (på ski) til venstre opp ryggen til Uranostind. På ca. 2000m smaler ryggen en del. Mange velger å ta av seg skiene og sette de igjen her før selve toppstøtet.

Retur
Følg samme vei tilbake til du er i bunnen av Uranosbreen. Fortsett i samme retning og gå over vannet 1527m og kjør ned skaret mellom høyde 1570m og 1548m til Kvitevatnet. Gå over Kvitevatnet til enden i sør til du kommer inn på kvistet løype fra Skogadalsbøen. OBS, SIKKERHET! Her er det viktig at du går på vannet og ikke oppe i fjellsiden (på tross av at du kan se skispor der). Utløpssonen for snøskred fra Rustegge og Langeskavlen går helt ned til vannkanten og derfor må du hele tiden holde deg på vannet. Følg kvista løypa hele veien tilbake til Eidsbugarden. Du kan også velge å returnere til Tyinholmen hvis du heller ønsker det.

Kart

Her kan du se ruta i 3D kart. Trykk på flyikonet nede til venstre for å fly gjennom ruta. Det nederste kartet viser kart fra UT.no og er et godt kart i 2D.

Sikkerhet

Hold deg alltid oppdatert om vær, føre og skredvarsel. Nyttige linker:
Skredvarsel: Varsom
Værvarsel: Yr
Nyttig Facebookgruppe: Randonee Tyin/Filefjell og omegn
Nyttig Facebookgruppe: Toppturer i Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell

Greit å vite

Løypene som det refereres til i turbeskrivelsen skal normalt være stikket til uken før påske. Ved bestigning i februar eller tidlig mars må du regne med å navigere på egen hånd hele veien.